10 tips voor thuiswerken

10 tips voor thuiswerken

10 tips voor voor thuiswerken

Thuiswerken was de afgelopen jaren al flink in opkomst. De corona pandemie heeft ervoor gezorgd dat het vanuit huis werken in een stroomversnelling is geraakt. Hoewel veel medewerkers verplicht moesten thuiswerken, lijkt het erop dat dit ook na de pandemie massaal doorgezet blijft worden. Veel mensen ervaren een betere balans tussen werk en privé. Maar vanuit huis werken kan voor sommigen ook een uitdaging zijn. Daarom een tiental tips om succesvol vanuit huis te werken.

Met deze 10 tips leer je beter thuiswerken:

  1. Kleed uzelf ordelijk aan
  2. Zorg voor een rustige werkplek
  3. Maak een goede planning
  4. Plan pauzes in
  5. Goede internetverbinding is belangrijk
  6. Kinderen en thuiswerken
  7. Een goede pc of laptop is noodzakelijk
  8. Zorg voor voldoende beweging
  9. Voorkom eenzaamheid
  10. Schakel Uw Expert in voor computerhulp

1. Kleed uzelf ordelijk aan

Dit klinkt misschien vreemd, maar vanuit huis werken zorgt ervoor dat veel medewerkers in een iets te ontspannende sfeer blijven hangen. De verleiding is groot om lekker in uw pyjama vanuit bed of de bank de laptop erbij te pakken om te werken. Waarom zou u zich nog moeten omkleden in nette kleding als u niet naar kantoor hoeft? Wanneer u in de chillende sfeer blijft zitten, dan is dit van invloed op uw productiviteit. Zorg dus dat u zichzelf dagelijks aankleedt en ga aan een tafel of bureau zitten om te werken.

2. Zorg voor een rustige werkplek

De grootste uitdaging in menig huishouden waar vanuit huis wordt gewerkt, is de werkplek. Dikwijls geldt de keukentafel als werkplek, maar dit is vaak ook de plek waar kinderen huiswerk maken of spelen. Rustig werken zit er dan niet in. Heeft u een kamer over, dan is het gemakkelijk. U richt deze kamer in als uw thuiskantoor. Maar niet iedereen heeft deze luxe. Zorg anders voor een rustige aparte en eventueel afgesloten hoek in de woonkamer of overweeg om van de schuur een thuiskantoor te maken.

3. Maak een goede planning

Er zijn verschillende type thuiswerkers. Er zijn thuiswerkers die als zij eenmaal thuis blijven, niet gemotiveerd zijn om te werken. Anderzijds zijn er ook thuiswerkers die zeer actief zijn en juist moeite hebben om bijvoorbeeld ´s avonds de computer uit te zetten. Een goede planning kan helpen. Als u niet gemotiveerd bent, dan herinnert de planning u eraan dat u bepaalde taken toch af moet krijgen. Bent u thuis overactief, dan zal de planning aangeven dat u uw doelen voor de dag hebt bereikt en gerust uw computer mag uitzetten.

4. Plan pauzes in

Misschien denkt u dat u op kantoor productiever bent dan thuis, maar hoe zit het met de uitstapjes naar het koffiezetapparaat en de gesprekken die u daar voert met collega´s? U krijgt op kantoor vaak meer dan voldoende pauzes. Thuis heeft u dit niet en loopt u het risico om volledig op te gaan in uw werk en geen pauzes te nemen. Zorg daarom dat u af en toe even iets anders doet, zodat u weer met frisse blik aan uw werkzaamheden kunt beginnen.

5. Goede internetverbinding is belangrijk

Thuiswerken gaat niet zonder een goede internetverbinding. Sterker nog, als u iets goed voor elkaar moet hebben, dan is het de internetverbinding. Zonder internet gaat het u namelijk helemaal niet lukken om thuis te werken, want u kunt geen toegang krijgen tot de software en documenten die u nodig heeft. Zorg daarom dat de internetverbinding in orde is en mocht u computerhulp nodig hebben om bijvoorbeeld uw internet goed te laten werken, schakel dan professionele hulp in.

6. Kinderen en thuiswerken

Veel thuiswerkers hebben kinderen. Wanneer de kinderen naar school zijn, dan kunt u rustig thuiswerken. Maar het kan ook voorkomen dat de kinderen door vakantie of een vrije dag thuis zijn, terwijl u vanuit huis moet werken. Dit is uiteraard geen goede combinatie, want kinderen vragen voortdurend de aandacht. Probeer toch zoveel mogelijk het normale dagritme vol te houden en plan pauzes in om iets met de kinderen te doen. Zo hebben de kinderen niet het idee dat ze aandacht tekort komen en zullen ze u tijdens het werken zoveel mogelijk met rust laten.

7. Een goede pc of laptop is noodzakelijk

Naast een goede internetverbinding, is een goede pc of laptop onontbeerlijk tijdens het thuiswerken. Nu kunt u tegenwoordig goed in de cloud werken en is het niet nodig om de benodigde software of documenten altijd op uw laptop of pc te hebben staan. Maar een degelijke laptop is geen overbodige luxe bij het thuiswerken. Als u laptop hulp of een andere vorm van computerhulp nodig heeft, dan is het zeker de moeite waard om een expert hier naar laten te kijken. Het is het waard, want het is namelijk wel uw pc of laptop waarmee u inkomen genereert.

8. Zorg voor voldoende beweging

Misschien dat u iedere ochtend op de fiets stapte om naar het werk te gaan? Dan kreeg u al voldoende beweging. Ook op de werkplek wordt regelmatig gelopen naar een collega of om koffie te halen. Veel thuiswerkers komen beweging tekort. Ze blijven de gehele dag in huis en vaak vliegen de kilo´s eraan. Zorg daarom voor voldoende beweging. Plan een moment pauze in om een blokje om te lopen bijvoorbeeld. U krijgt zo uw dagelijkse beweging en tevens zet u uw gedachten even opzij. Als u weer terugkomt, dan begint u weer met een fris gemoed aan uw werkzaamheden.

9. Voorkom eenzaamheid

Hoewel het vanuit huis werken door veel thuiswerkers positief wordt ervaren, is het grootste gemis toch het contact met collega´s. Eenzaamheid ligt dan op de loer. Maar ook hier kunt u profiteren van alle digitale middelen. Schroom niet om Skype, Zoom of gewoon uw telefoon te gebruiken om contact te onderhouden met uw collega´s. Dit hoeft nog niet eens over werk te gaan, gewoon een belangstellend praatje kan voldoende zijn.

10. Schakel Uw Expert in voor computerhulp

U zult zien dat net op de momenten dat u druk bent, uw pc of laptop kuren gaat vertonen of er zelfs helemaal mee ophoudt. Het is daarom verstandig om altijd het telefoonnummer van Uw Expert bij de hand te hebben. Voor laptop hulp of computerhulp kunt u dan een afspraak maken en er komt een monteur bij uw langs, die de computerproblemen snel voor u zal oplossen. U bent geen tijd kwijt om naar een computerwinkel te gaan en uw laptop of pc is in een mum van tijd gerepareerd, opgeschoond of sneller gemaakt. U kunt dan weer snel aan de slag met waar u mee bezig was.

Heeft u vragen? Maak dan een afspraak!

Nieuwe ontwikkelingen

Belangrijke mededeling

Zakelijke klanten kunnen nu terecht op mijn nieuwe website:

 

www.prinsict.nl

Chat openen
1
Hallo 👋
Kan ik u helpen?