Mijn computer start niet door.

Computer start niet op
Computer start niet op

Mijn computer start niet door. Hoe pak ik dit aan?

Je computer start niet door. Er zijn diverse manieren hoe je dit kunt aanpakken. Als eerste kun je bij de aan/uit knop beginnen. Bij het indrukken van de aan/uit knop reageert de computer niet of brandt er slechts een lampje. Of de computer maakt de normale geluiden bij het opstarten waarbij een start scherm komt te zien, maar daarna niet door start.

Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

Veel voorkomende oorzaken.

De oorzaken die veel voorkomen hebben te maken met een defecte voeding, slecht werkend scherm, problemen met de geheugenmodules of met de harde schijf.

Problemen met de software doen zich ook veel voor. De problemen die zich hierbij voordoen houden in dat beschadigde systeembestanden foutmeldingen kunnen blijven geven aan de computer of kunnen blijven vastzitten bij herstel van het systeem.

Wat als eerst te doen?

Als het om een desktop gaat, eerst alle kabels en het toetsenbord van de computer los maken. Dit geldt ook voor de USB-stick. In geval van een laptop moet de accu eruit worden gehaald, indien dit mogelijk is. Hierna de aan en uit knop van de computer voor twintig seconden ingedrukt houden. De knop na verloop van de twintig seconden loslaten en de stroomkabel weer aansluiten. Start de computer op, dan is het probleem verholpen.

Wat als de computer toch niet door start?

Is het probleem nog niet opgelost en je computer start niet op? Probeer dan het volgende:

Controleer de stroomtoevoer.

Om te beginnen eerst controleren of de desktopcomputer wel is aangesloten met het stroom netwerk. Het komt weleens voor dat de stekker van de computer niet is gestopt in het stopcontact.

Ook komt het veelal voor dat de schakelaar, die achterop de voeding van de desktopcomputer te vinden is, niet is ingeschakeld. Dit kan weleens voorkomen wanneer bij het afstoffen de schakelaar per ongeluk wordt aangeraakt en hierdoor wordt uitgezet. Hierna ook controleren of de schakelaar op 1 staat.

Bij een stekkerdoos hetzelfde doen. In de stekkerdoos zit namelijk ook een schakelaar die per ongeluk uitgeschakeld kan worden. Een ander advies is om de computer direct aan te sluiten op de wandcontactdoos. Door dit te doen kan het worden nagegaan of de Multi stekkerdoos kapot is.

Nog een manier om te weten dat de stroomtoevoer in orde is, kan een gewone huis lamp op de stekkerdoos worden getest. Soms kan het zijn dat de stroomkabel defect is. Dit komt echter minder vaak voor. Om te zien of dit het geval is kunt u de stroomkabel van de monitor gebruiken. De monitor heeft namelijk dezelfde aansluiting als van de desktop.

Wilt u graag aan huis geholpen worden?

Defecte doorgebrande voeding.

Een defecte of doorgebrand voeding is ook de reden waarom de desk computer vaak niet opstart. Bij een doorgebrande voeding is een ongewone scherpe brandgeur waar te nemen.

Is dit inderdaad het geval, dan moet de computer direct van het stroomnetwerk worden ontkoppeld om nog meer schade aan het apparatuur te voorkomen. Een computer met doorgebrand voeding moet ter reparatie worden aangeboden. De reparateur zal de voeding moeten vervangen.

Ook al is er geen brandlucht waar te nemen en de lampjes van de computer normaal aan gaan, dan kan het nog aan de voeding liggen. De voeding kan defect zijn en niet meer de juiste spanning aan de computer doorgeven.

Er zijn sommige high-end voedingen die voorzien zijn van een vervangbare zekering. Deze zekering is te vinden aan de achterkant van de voeding. Ga na of de voeding van de computer zo een zekering heeft. Is er geen zekering, dan moet deskundige die de voeding dan vervangen. Je moet het dus brengen voor computer reparatie.

Zelf gebouwd of samengesteld computer.

Bij een computer, die zelf gebouwd of samengesteld is, moet weer stap voor stap worden nagegaan of bij het samenstellen of configuratie er geen fout is gemaakt. Bij het instellen van de juiste frequentie voor het interne geheugen kan er iets fout zijn gegaan. Het komt veelvuldig voor dat de aansluiting van de kabeltjes van de aan en uit knop niet op de correcte wijze is gedaan.

Door deze foutieve handelingen kan het dus gebeuren dat de computer niet op- en doorstart.

Laptop start niet op of start niet door.

Indien de laptop niet opstart dan moet de stekker van de adapter worden gecheckt of die in goede staat verkeert. Controleer de stroom verbinding van de laptop. De zogenaamde power “jack”. Na veelvuldig gebruik komt het meestal voor dat de “jack” stuk gaat. Dit heeft als gevolg dat de batterij/accu niet meer kan opladen en na een tijdje de laptop niet meer werkt en daardoor niet meer opstart. Ook in dit geval moet de laptop voor reparatie naar een specialist die vakkundig is in het installeren van een nieuwe power “jack”.

Niet starten of doorstarten van de computer kan ook liggen aan problemen met de software of hardware. Meestal kan het een softwareprobleem zijn, omdat het vaak voorkomt dat de computer niet goed onderhouden wordt. Het kan ook zijn dat Windows te maken heeft gehad met een virus of malware waardoor de computer niet meer wil opstarten. Dit gebeurt echter niet zo vaak. Malware draait namelijk heimelijk op de achtergrond mee met het systeem en is niet van invloed op het opstarten van de computer.

Een hardware probleem is ook de reden waarom de computer onverwachts niet meer opstart.

Start de computer wel, maar gebeurt er verder niets, misschien ligt het aan een probleem met de hardware. Dit is te merken als de computer bij het opstarten een foutmelding geeft en piepgeluidjes maakt. Het kan zijn dat een onderdeel moet worden verwisseld.

Een deskundige inhuren voor het snel oplossen van mijn computerproblemen

Natuurlijk kun je ook een afspraak maken om het probleem op te laten lossen. Ik help je graag met al je vragen over je computer of laptop. Zo kun je snel weer aan de slag. Een afspraak maken kan via de website of telefonisch.

Heeft u vragen? Maak dan een afspraak!

Nieuwe ontwikkelingen

Belangrijke mededeling

Zakelijke klanten kunnen nu terecht op mijn nieuwe website:

 

www.prinsict.nl

Chat openen
1
Hallo 👋
Kan ik u helpen?